08 september 2009

7 Sept - Huvudtester GIH

13.oo idag var jag på GIH för att göra testerna för studien "Snusets effekter på fysisk prestationsförmåga"

Balans och kroppskontroll
Jag fick börja med att lägga mig och vila i 15 min och sen var det balanstester. Stå på en platta som var extremt rörelsekänslig, titta rakt fram, höger och vänster. 1 minut på vardera.
Sen samma sak igen fast blunda den här gången.
Efter det fick jag vila 15 minuter och ta en snus för att sedan göra om allt en gång till.

Stegrande submaximalt arbetstest
Fick börja det här testet med att vila 15 min och då kollades vilovärderna, puls och blodtryck samt ett blodprov togs. Sen var det dax att hoppa upp på cykeln. 5 min med 4 belastningar. Började på 110 watt och ökade sen 25 watt för varje belastning. Kadensen skulle ligga på 70 rmp under hela testet. Under testet mättes blodtryck, hjärtfrekvens och syreupptag. Avlutades med ett stick i fingret.

Maximalt syreupptag
Nu fick jag bara vila en kortare stund, typ 10 min. Sen var det dax att åka igen. Upp på cykeln och maxa. Nu ökades belastningen varje minut och även lutningen. Samtliga värden mättes även här. Glömde faktiskt att kolla vad maxpulsen blev men enligt Frida så var syreupptagningen bättre än det tidigare testet. Jaja, jobbigt skit i alla fall :-)

Aerobt uthållighetsarbete
Nu var det lång rast, 60 min vila med energi, vatten och snus. Hade rätt trevligt där jag låg och filososiferade. Bra utsikt oxå, halvnaken, vätränad svettig man på en cykel :-)
Sen kom det läskiga. OBS, känsliga läsare bör sluta läsa nu!
Dom stoppar in en venkateter i armvecket, alltså in i venen!!! Kan ju tillägga att bland det värsta jag vet är att nån sticker eller skär i mig! Blod tycker jag inte heller om! Efter att katetern var på plats så fick jag röra armen hur mycket jag ville, jag låg blickstilla!!
Lite småskärrad så där hoppade jag upp på cykeln för tredje gången idag. 110 watt med kadens på 70 rmp i 60 min. Fyra gånger togs det blodprover och blodtryck. Även panikmasken åkte på till som tätt.
Vart lite rörigt i bland när doktorn tog blodprov, nån annan satte på masken och jag skulle hålla 70 rpm, det var inte lätt det inte. Värst var när det KOM BLOD på armen....iiihhh....det läckte lite...

Sen var det klart! Nu fick jag dagens första kopp kaffe och mackor till det....mmm....det var jag värd. Nu börjar livet utan nikotin!!

//M

3 kommentarer:

 1. Läskigt! Men spännande! :)

  SvaraRadera
 2. Eftersom det var co-worker Mattson som skrev testprotokollet och testledare Edin som körde ditt maxtest så vet jag inte exakt vad som hände, men ökade ni verkligen lutningen på cykeln? :-) Hoppas det nya snusfria livet har gått bra hittills, bara att fortsätta bita ihop. Ses om 6 veckor.

  SvaraRadera
 3. Men vet du?? Vi gjorde det! Lovar! :-)
  Jag sa ju att jag var trött efter, han Edin har sina knep ;-)
  Och Andrea: det var spännande :-)

  SvaraRadera